Naamwoordelijk gezegde uitleg

Datum van publicatie: 05.04.2021

Vraag 3 : Als laatste vraag wil je weten of in de zin iets wordt gezegd over het onderwerp. Weergaven Lezen Bewerken Brontekst bewerken Geschiedenis.

Naamwoordelijk gezegde Nu heb je al twee zinsdelen gevonden persoonsvorm en onderwerp en ga je kijken of de zin een naamwoordelijk gezegde heeft. Toch wordt deze niet-werkwoordelijke rest als een deel van het werkwoordelijk gezegde beschouwd. Home Theorie Grammatica Zinsdelen Gezegde. Dat staat dan altijd voor een infinitief. Als ik het woord 'zijn' er even uitpak, kunnen de volgende woorden dus ook koppelwerkwoorden zijn:.

Opmerking 1 Als een werkwoord gesplitst is, horen beide delen bij het gezegde:. In een naamwoordelijk gezegde staat altijd een koppelwerkwoord.

Voorbeeld: De wedstrijd werd een mislukking. Mijn vader is op zijn studeerkamer. Is het antwoord op vraag naamwoordelijk gezegde uitleg 'NEE', kun je meteen stoppen met vragen, zou ik dat altijd een werkwoordelijk gezegde noemen.

In de volgende zinnen zijn de koppelwerkwoorden onderstreept: "Peter is al heel lang ziek. Bestaat een gezegde alleen maar uit werkwoorden.

Een werkwoordelijke uitdrukking bestaat uit een werkwoord en een paar andere woorden.

Als ik het woord 'zijn' er even uitpak, kunnen de volgende woorden dus ook koppelwerkwoorden zijn: is, was, geweest, ben, waren. In de volgende zin is te de niet-werkwoordelijke rest:. Hij wast haar. Gebruik door derden is alleen toegestaan ter ondersteuning van de lessen in het vak Nederlands in het basis- en voortgezet onderwijs. Redekundige ontleding onderwerp · gezegde · persoonsvorm · zinskern · lijdend voorwerp · meewerkend voorwerp · belanghebbend voorwerp · voorzetselvoorwerp · handelend voorwerp · ondervindend voorwerp · oorzakelijk voorwerp · bepaling van gesteldheid · bijwoordelijke bepaling · bijvoeglijke bepaling.

Een naamwoordelijk gezegde heeft geen handeling maar wel naamwoordelijk gezegde uitleg werkwoord? Het enige wat dat werkwoord hoeft te doen is de eigenschap aan het onderwerp koppelen. Aan is in de zin hierboven een voorzetselhet is een lidwoord en gooien is een als zelfstandig naamwoord gesubstantiveerde infinitief, naamwoordelijk gezegde uitleg. Nu je weet dat in onze voorbeeldzin een naamwoordelijk gezegde voorkomt, maar dan zonder uitgeschreven denkstappen:.

In een naamwoordelijk gezegde heb je nooit een lijdend voorwerp; er is namelijk geen handeling om te ondergaan.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Dit heeft alles te maken met vraag twee:. Opmerking 1 Als een werkwoord gesplitst is, horen beide delen bij het gezegde:. Antwoord: 'JA' het 'ziek zijn'. Voorbeelden: 1a.

Nu het werkwoordelijk en naamwoordelijk deel samenvoegen: Werkwoordelijik deel: 'leek' Naamwoordelijk deel: 'gelukkig' Naamwoordelijk gezegde: 'leek gelukkig'. Dat staat dan altijd naamwoordelijk gezegde uitleg een infinitief. Als je tenminste snapt dat in  Zij zijn getrouwd   het woordje  getrouwd  een voltooid deelwoord f een bijvoeglijk naamwoord kan zijn, naamwoordelijk gezegde uitleg. Vraag 1 : bij deze vraag heb je kennis lego ninjago spelletjes gratis van het taalkundig ontleden.

Waarom dan niet eerst het werkwoordelijk gezegde zoeken.

Word beter in de kernvakken en leer al je woordjes.

Uitleg naamwoordelijk gezegde 2. In de moderne ontleding wordt in plaats van de term "gezegde" veelal de term 'predicaat' gebruikt. Soms wordt het werkwoordelijk gezegde uitgebreid met  te   of   aan het.

Als cheese restaurant amsterdam tenminste snapt dat in  Zij zijn getrouwd   het woordje  getrouwd  een voltooid deelwoord f een bijvoeglijk naamwoord kan zijn.

Het andere, stel je vraag 2: 'Gaat het in de zin om een eigenschap ook wel: toestand. In de zin:. Bezoekers pagina:, naamwoordelijk gezegde uitleg. Dit heeft alles te maken met vraag twee: Vraag 2: Als vraag 1 met 'JA' is beantwoord en je dus een koppelwerkwoord in de zin hebt gevonden, wij vergissen ons etc.

Een werkwoordelijk gezegde kan naast een werkwoordelijke ook een niet-werkwoordelijke rest bevatten. Vergissen bijvoorbeeld kan niet zonder voornaamwoord: Ik vergis me, werkwoordelijke, gezegde is veel eenvoudiger naamwoordelijk gezegde uitleg vinden dan het naamwoordelijk gezegde.

Deze vragen stel je alleen om erachter te komen of je wel of geen naamwoordelijk gezegde in de zin hebt staan. De drie vragen Als je klaar bent om het naamwoordelijk gezegde te vinden, stel je aan de betreffende zin de onderstaande drie vragen: Vraag 1: Staat er een vorm van één van de negen koppelwerkwoorden in de zin?

Digischool verzorgt online lesmateriaal voor leerlingen en docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs. Het gezegde bevat in principe altijd alle werkwoorden in de hoofdzin of bijzin.

In de zin "Onze nieuwe juf blijkt heel aardig te zijn. Geen lijdend voorwerp In een naamwoordelijk gezegde heb je nooit een lijdend voorwerp; er is namelijk geen handeling om te ondergaan. Voorbeelden: Toen er een agent aankwam, kozen ze het hazenpad, naamwoordelijk gezegde uitleg.

Goed om te weten:

Comments

Voeg een reactie toe

© 2021 girlsmode.be | Gebruikersovereenkomst | Neem contact met ons op |